Изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев даде интервю пред Цветанка

...
 Изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев даде интервю пред Цветанка
Коментари Харесай

Мавродиев: Борисов е жестоко подведен

 

Изпълнителният шеф на ББР Стоян Мавродиев даде изявление пред Цветанка Ризова, като съобщи, че желае „ да бъде кристално ясно какво е свършила Българската банка на развиване “ в границите на неговия мандат.

Изказването му стана часове откакто министър председателят Борисов изиска да бъде заменено цялото управление на банката поради  заем от 75 милиона лв., даден на компания, която изкупува неприятни заеми. Сделката бе огласена в „ Капитал “ с тезата, че се дават пари на колекторска компания и то без обезпечения. Вчера договорката бе обществено коментирана от вицепремиера Томислав Дончев след въпрос, заложен от публицист в телевизия „ Европа “. Възмутен съм, сподели Дончев, а през днешния ден сутринта същото сподели и министър председателят.

Мавродиев през вчерашния ден удостовери, че сумата е отпусната за вкарването на ликвидност в две банки, което ще разреши на кредитните институции да могат да усилят кредитирането за жители и компании чрез изчистване на портфейлите.    

Днес Мавродиев съобщи,че от група медии се популяризират големи подправени вести. Публична загадка е, че най-големият зложелател на банкера е един от менторите на умните и красивите - Иво Прокопиев, който от дълго време желае главата на шефа на ББР.

Преди години Мавродиев, като началник на Комисията по финансов контрол, даде първия сигнал за кражба при продажбата на миноритарните акции на електроразпределителното сдружение EVN и при приватизацията на „ Каолин “. И двете покупко-продажби са свързани с компании на медийния необут, който пък скоро се озова с изцяло блокирани сметки, запорирани парцели и яхта. Допреди дни се жалваше, че фамилията му няма стотинка, тъй като банките са блокирани даже заплатите им, само че в този момент към този момент може да се успокои – на крачка е да си има цяла банка, ликува градската десница. И към този момент готви описи за компании, които новиятт началник на банката ще утвърждава за техни хора.

„ Убеден съм, че министър председателят е бил съществено измамен от разбори, които са му предоставени и заради обстоятелството, че материята е комплицирана, не е имал време в тази комплицирана конюнктура да стигне до детайлите “, сподели още Мавродиев.

„ Искам всички да схванат, че банката не е направила нищо неправилно по съответната договорка, по която бяхме упрекнати. Не е заслужено към екипа на банката ", добави Мавродиев. Според него тезата, че договорката за 75 млн. лв. не е обезпечена, е подправена и лъжлива.

Досегашният началник на ББР съобщи, че като основател на ГЕРБ остава предан към партията и Борисов, подготвен е да даде оставка и да поеме цялостната отговорнос. Мавродиев обаче прикани премиера да не сменя целия екип, тъй като това са експерти, които са потвърдили експертността си.

Една от ограниченията на държавното управление за тласъци за бизнеса планува отпущането на 700 милиона лв. към ББР, които да инжектират ликвидност в банките в обстановката на изключително състояние и открочване на отговорностите на жители и компании. Цялостната смяна в екипа сигурно ще забави във времето старта на тази мярка и ще акумулира в допълнение напрежение.   

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР